Tour de Lasalle 2024

6 t/m 9 juni

Historie

Historie

De Tour de Lasalle werd voor het eerst verreden in september 1955. Het nu jaarlijks terugkerende wielerevenement was destijds een initiatief van het marinepersoneel van de Marinekazerne Erfprins. De naam van het evenement werd ontleend aan de originele naam van dit fort, Fort Lasalle.

De naam “Lasalle” is afkomstig uit de tijd van de Franse overheersing. In opdracht van Keizer Napoleon Bonaparte werden in de Kop van Holland diverse verdedigingswerken aangelegd en Den Helder tot oorlogshaven uitgeroepen. Tijdens een bezoek aan Den Helder besloot Keizer Napoleon Bonaparte om het grootste fort te vernoemen naar zijn overleden strijdmakker Generaal Lasalle, die in 1809 sneuvelde.

De start en finish van de Tour de Lasalle vonden in die tijd plaats op Marinekazerne Erfprins. Het daar geplaatste marinepersoneel werd ingezet om het evenement te faciliteren. In de beginjaren was gelijkheid van het materiaal een belangrijk punt van aandacht voor de organisatie. Onder leiding van enkele onderofficieren werden de fietsen gekeurd. Het gebruik van een derailleur was niet toegestaan en zo nodig werden de fietsen van de deelnemers verzwaard met lood zodat elk rijwiel een uniform gewicht van 13,5 kilogram had. De tijdwaarneming werd in die begindagen met duivenklokken verricht.

In 1975 verdween het marinekarakter van de Tour de Lasalle. Vanuit Marinekazerne Erfprins en Defensie waren er geen financiële middelen meer beschikbaar. Het evenement leek hierdoor te verdwijnen. De Tour de Lasalle was in de loop der jaren een begrip geworden en om die reden besloot een groep wielerfanaten de organisatie voort te zetten. Hiermee was de oprichting van Stichting Tour de Lasalle een feit.